مشاوره خانواده | روش های کار در روانشناسی بالینی
مشاوره خانواده | روش های کار در روانشناسی بالینی
در مشاوره خانواده و خانواده درمانی ، هر یک از اعضای خانواده به مانند عضوی از یک سیستم عمل می کنند. برخی موارد، مشکلاتی پدید می آیند که سایر اعضا را نیز دچار اذیت و آزار می کند.
مراجعه به روان شناس کی ضروری است؟
درمان اختلال های روانی به اندازه درمان بیماری جسمی دارای اهمیت است. حتی در برخی موارد جدایی این دو از یکدیگر امکان پذیر نیست. البته که هر فشار روانی بیماری نیست و خیلی کم هستند افرادی که پس از یک بحران و فشار روانی به روانشناس مراجعه می کنند.
همانند بیماری های جسمی ، اختلالات روانی هم افراد از طریق برخی داروها و تجربیات اطرافیان آنها به مدت چند روز نسبت به مدارا با بیماری پرداخته و سپس در صورت عدم بهبود به روانشناس رجوع خواهند کرد.
اولین قدم برای بهبود مشکل روانی، تشخیص زمان مراجعه به روانشناس از سوی فرد است. یعنی او هنگام نیاز خود به روانشناس مراجعه می کند.
لذا افرادی به روانشناس مراجعه می کنند که نسبت مشکلی که دارند آگاه هستند و روان درمانی نیز برای همین افراد است. آنها می دانند که مشکلشان چه چیزی است و یا مدت زیادی است که با آن مدارا کره اند و یا حتی با روش های ابداعی خود نیز توانسته اند با آن مقابله کنند. زمانی که دیگر کنترل و حل این مشکل از دست آنها خارج می شود، زمان مراجعه به روانشناس رسیده است.
زمانی مراجعه به روانشناس ضرورت دارد که افراد از حل مشکلات خودشان توسط خودشان عاجز هستند. مشکلات تمرکزی، اختلافات خانوادگی، روابط کاری با همکاران در محیط کار و دوستان مواردی هستند که افراد با وجود اجرای روش های خود برای رفع مشکلات پیرامون آنها، موفق به حل نشده و به مشاور خانواده ویا روانشناس آنلاین مراجعه می کند.
روشهای کار در روانشناسی بالینی
روانشناسی بالینی یکی از شاخه های روانشناسی است که به شناخت و درمان بیماری های روانی اختصاص دارد. به طوری کلی مراجعه به روانشناس برای افرادی است که در روابط خود با دنیای پیرامون دچار مشکل شده اند و نسبت به حل و فصل آن نیز عاجزند، لذا مراجعه به روانشناس تنها برای کسانی نیست که اختلالات روانی شدیدی دارند.
با این حال بسیاری از اوقات افراد در ایجاد تعادل میان رابطه با اطراف خود سختی هایی را تحمل می کنند که برای رفع آنها نیاز به کمک دیگران است. اینگونه کمک ها دارای دامنه وسیعی نیز هستند.
کمک به افراد می تواند در قالب یک گفت و گوی صمیمی صورت بگیرد یا به صورت حمایت از او باشد و گاهی هم این کمک باید تخصصی انجام شود. در روانشناسی بالینی برای حل مشکلات افراد، راه به شکل مختلف وجود دارد که برای هر مشکل و بیمار یکی و یا هر سه تای آنها اجرا خواهد شد. در زیر این سه راه را تشریح کرده ایم:
روان درمانی فردی
در روان درمانی، بیمار و روان درمان تنها افراد حاضر در یک جلسه هستند. در این جلسات فرد بیمار، با افکار و احساسات خود عمیقا آشنا خواهد شد و علت وجودی آنها را نیز درک خواهد کرد. رابطه خود با دیگران را عمیق تر بررسی خواهد کرد و به طور کلی شخصیت خود را بهتر خواهد شناخت. پس از این مراحل می تواند با کمک روان درمان بدون حالات منفی گذشته مانند، خستگی، ناتوانی وخشونت، نسبت به رفع مشکل اقدام کند.
روند درمان در افراد بنا به مشکل آنها کوتاه و بلند است. روند درمانی در این نوع به گونه ای است که فرد بیمار چیزهای جدیدی را برای حل مشکلات می آموزد. سرعت و کیفیت این روند بر عهده فرد بیمار بوده و زوج درمانگر کسی است که چم و خم این روند را به او یاد داده و حامی او خواهد بود.
روان درمانی گروهی
نوع دیگری از روان درمانی که برای مسائل پیشرفته تری استفاده می شود.
به جهت تشخیص اینکه این نوع درمان برای چه کسانی کاربرد دارد، هر شخصی تعدادی جلسات روان درمانی فردی را طی کرده و بعد به جمع افرادی که همان مشکل او را دارند، خواهد پیوست. در ادامه اعضا شرکت کننده در گروه به مرور به یکدیگر نزدیک شده حال اینکه هر یک از اعضا حمایت کنترل شده گروه را پشت سر خود دارد. اینگونه تمامی چیزهای جدیدی را که می خواهد یاد بگیرد تا رابطه خود را با پیرامون خود بهبود ببخشد در تمرین با دیگران آنها را در خود نهادینه می کند.
خانواده درمانی
در خانواده درمانی هر یک از اعضای خانواده عضوی از این سیستم هستند. آنها مشکلاتی را دارند که تحمل آنها برایشان طاقت فرسا شده است. با وجود پیگیری های آنها برای حل این مشکلات، اما اکنون به مرحله ای رسیده که هر یک اعضا نسبت به حل مشکلات به وجود آمده، ناتوان هستند.
آنها با رفتارهایشان به جای حل مشکل، آن را پیچیده تر می کنند. لازم به ذکر است که در این پروسه، کسی به عنوان گناهکار شناخته نخواهد شد و مهم نیست که به وجود آورنده وضع فعلی چه کسی است. هدف این است که هر یک از اعضا نقش و وظایف خود را شناخته و از طریق برنامه ریزی و بروز تغییرات، مشکلات حل و فصل شوند.
در این نوع درمان، خانواده به عنوان سیستم حضور داشته و یاد می گیرد که روش های جدید را همراه با نظم اجرا کند تا روابط نادرست فعلی از بین بروند.
آنها یاد می گیرند به جای آنکه مشکلات خود را توجیه کنند، برای حل آنها راهی دست و پا بکنند. در این راه برای تسریع روند درمان باید از حالات و رفتارها هر یک از اعضای خانواده به شناخت و آگاهی کافی رسید. در این نوع درمان نسبت به مشکلات آموزشی و تربیتی والدین با فرزندان هم نسبت به سایر روش ها بیشتر پرداخته می شود و راه های درمانی برای حل مشکلات موجود در این زمینه به هر یک از اعضای خانواده ارائه خواهد شد تا با به کارگیری و استفاده آنها در پروسه درمان، از شرایط فعلی خارج شده و شرایط سابق و آرمانی یک خانواده بانشاط و باانرژی بین اعضای آن خانواده پدید بیاید.
جهت ارتباط با مشاورین مرکز مشاوره خانواده گپچه با ما در ارتباط باشید.
منبع: https://tinyurl.com/y3bnawoh